Senna


Wil je graag het volledige palmares van Senna zien? Klik hier.

2020

Senna zet een punt achter haar topsportcarrière

Senna behaalde als kapitein van het Belgische team toestelturnen meisjes samen met team BELGYM een Olympisch ticket binnen. Zo kan het team volgend jaar toch nog naar de Olympische Spelen, maar dit, jammer genoeg, zonder Senna. Ooit startte ze bij ons als kleine meid en ze blijft voor altijd onze topper! Veel succes in de toekomst, Senna!

Hieronder vindt u hoe Senna haar stopzetting aankondigde:

“L’avenir, tu n’as pas à le prévoir, tu as à le permettre.” Coming into 2020 I had a whole plan made out. My eyes were set on Tokyo 2020, the last goal before I would leave the sport I had been practicing for 15 years.
The postponement of the Olympics to 2021 due to the coronavirus really is the best thing to do considering the circumstances. But the news was heartbreaking, many thoughts and emotions crossed my mind and I needed some time to process my feelings and review my plan.
After much thought, conversation and consideration, I realised I do not have the same passion and motivation to keep pushing myself in the gym everyday for another whole year, which is why I decided to put an end to my journey as a gymnast.

For many years I gave everything to the sport, and it gave me so much in return ! All the laughs, tears, silly moments and crazy experiences with the most beautiful teammates/best friends/sisters are memories I’m so grateful for and happily look back to. I’ll forever be following and supporting my girls.

There are many people I would like to thank, starting with my parents who gave me every opportunity to get me where I am today. All my appreciation for my coaches, the whole staff from @wearegym@sportvlaanderen@liskasgym and to all who supported me.

I’m looking forward to focus on my studies and many other new challenges that will cross my path. Thank you for everything. ❤️

2019

Olympische teamselectie BELGYM

Team BELGYM meisjes plaatst zich voor de Olympische Spelen 2020 in Japan. Senna Deriks (Gymgroep AS), Jade Vansteenkiste (Gym Izegem), Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) en Margaux Daveloose (Turnclub Varsenare) wisten op het WK Toestelturnen in Stuttgart met een totaalscore van 161,238 punten zich in de top 12 in het teamklassement te turnen. In de laatste subdivisie kwamen Amerika en Brazilië nog in actie. Onze meisjes eindigen uiteindelijk op een zeer knappe 10de plaats en verzekeren ons land zo van een plaats in de teamcompetitie op de Olympische Spelen 2020.

Teamklassement:

 1. USA – 174,605 punten
 2. China – 169,161
 3. Rusland – 168,080
 4. Frankrijk – 166,713 punten
 5. Canada – 162,922
 6. Nederland – 162,663 punten
 7. Groot-Brittanië – 161,963 punten
 8. Italië – 161,931 punten
 9. Duitsland – 161,897 punten
 10. België – 161,238 punten
 11. Japan – 161,228 punten
 12. Spanje – 159,021 punten

Voorbereidingswedstrijd in Stuttgart

Senna behaalde in Stuttgart een gedeelde achtste plaats. Aan de sprong behaalde ze een score van 13.500 aan de brug 13.500, aan de balk 12.350 en aan de grond een 12.450. Hiermee behaalde ze een totaalscore van 51.800 punten. In Duitsland zijn ze met het team tweede geëindigd. Duitsland werd eerste en Frankrijk derde.

Europese Spelen

Sporza: Deriks eindigt 6e in allroundfinale: “Ik heb mezelf echt bewezen” Op de Europese Spelen in Minsk heeft Senna Deriks (18) een geslaagde allroundfinale achter de rug. Onze landgenote was als 16e uit de kwalificaties gekomen, maar deed in de finale met een 6e notering een pak beter. “Ik ben superblij met hoe de wedstrijd is verlopen”, reageert ze. Senna Deriks zette in de kwalificaties 50.132 punten neer, in de finale haalde ze 51.932. Ze begon met een goeie grondoefening (12.333 punten tegenover 11.833 donderdag), gevolgd door 13.400 op de sprong (13.266 donderdag) en 13.466 op de brug (donderdag 13.533). Afsluitend op de balk haalde ze 12.733, tegenover 11.500 eergisteren. “Ik ben superblij met hoe de wedstrijd vandaag verlopen is”, reageerde een opgetogen Deriks bij onze reporter. “Ik heb overal mijn scores verbeterd, alleen op de brug lag mijn score een beetje lager.” “Ik heb mezelf echt bewezen vandaag. Een 6e plaats, dat had ik absoluut niet verwacht.” “Ik had geen plaats in gedachten en was alleen met mezelf bezig. Deze 6e plaats is heel mooi meegenomen. Ik was ook niet aan het rekenen en ik was ook niet met andere scores bezig.” “Maar tijdens de finale kreeg ik wel een goed gevoel. Ik ben ook rustig gebleven en dat moet ik onthouden. Dit geeft me veel vertrouwen voor de komende afspraken.”

Belgisch kampioenschap

Op zaterdag 8 juni stond het laatste Belgisch kampioenschap van het seizoen op de planning. De seniores Toestelturnen meisjes streden om de titel in de Vlaamse Topsporthal.

Tijdens de Flanders International Team Challenge stond eveneens het Belgisch kampioenschap voor onze seniores op de planning. Negen meisjes streden om de Belgische titel.

Nina Derwael (TK Sta Paraat) kwam op de proppen met een vernieuwde oefening aan brug en weet met een totaalscore van 53.898 punten haar Belgische titel te verlengen. Het zilver gaat naar kersverse senior Jade Vansteenkiste (Gym Izegem) met 50.765 punten en Senna Deriks (Gymgroep A.S.) pakt voor het tweede jaar oprij met 50.232 punten het brons.

Fit challenge

De Belgische turnsters hebben zondag in de Gentse Topsporthal de Flanders International Team Challenge gewonnen. In de finale met acht landen, waarin de senioren en junioren één team vormden, verzamelden Maelisse Brassart, Margaux Daveloose, Senna Deriks, Nina Derwael, Jade Vansteenkiste, Stacy Bertrand, Kéziah Langendonck, Noémie Louon, Lisa Vaelen en Jutta Verkest 207,425 punten. Roemenië werd met 205,827 punten tweede, een gemengd team van Italië en Australië met 204,328 punten derde.

In de kwalificaties waren zowel de Belgische senioren als de Belgische junioren zaterdag op de derde plaats geëindigd. Brassart, Daveloose, Deriks, Derwael en Vansteenkiste moesten met 156,962 punten Nederland (159,429) en Australië (159,296) voor laten gaan. De junioren Bertrand, Langendonck, Louon, Vaelen en Verkest eindigden met 154,530 punten achter Roemenië (155,696) en Italië (155,063).

2016

Alles op een rijtje

Senna heeft kwalificatie wedstrijd geturnd in Nederland voor de OS. Op basis van deze wedstrijd en de wedstrijd in Gent is ze geselecteerd om deel te nemen aan de OS in Rio. Senna heeft op de OS in augustus 2016 aan 2 toestellen deelgenomen,  de brug met ongelijke leggers en sprong. Senna was de jongste gymnaste (15 JAAR!) in Rio en ook de jongste atlete die voor Team Belgium deelnam aan de OS. Het team heeft hier de 12de plaats behaald.

De eerste wedstrijd na de OS vond plaats in Frankrijk in Valenciennes. Senna was hier op uitnodiging van de club om deel te nemen aan de Franse kampioenschappen. Senna behaalde met het team van Saint-Etienne Independante Stephanoise  goud. Individueel behaalde ze hier de 4de plaats met 51.798.

De volgende wedstrijd vond plaats in Italie hiervoor worden een beperkt aantal gymnasten  geselecteerd. Dit is een internationale wedstrijd met deelnemers uit o.a Groot-Brittannië, Italië, Rusland, Brazilië en Amerika. Senna behaalde hier allround een 11de plaats (53.350) en 2 toestelfinales waar de beste 8 finalisten aan deelnemen. Ze nam deel aan de toestelfinale brug en vloer. Op brug  werd ze 4de  (13.950)  en op grond 5de  (13.450).

Senna was geselecteerd voor het EK in Roemenië, spijtig genoeg heeft ze zich geblesseerd aan haar knie 10 dagen voor het EK waardoor ze niet kon deelnemen. Haar eerst volgende grote toernooi zal de Fitchallenge zijn in Gent in juni, dit is een internationale wedstrijd met o.a. deelnemers uit Frankrijk, Duitsland, Groot–Brittannië gevolgd door het WK in Oktober dat plaatsvindt in Canada.

Steun onze dames artistieke gymnastiek – Rio augustus

In Haacht volgden wij  op een groot scherm de kwalificatiewedstrijd per ploeg . Er waren heel wat turnfanaten opgekomen van de turnkringen Gymgroep A.S. , Haacht en Keerbergen;

Op 7 augustus 2016 turnde de Belgische ploeg  in Rio. Senne nam er deel aan twee toestellen nl. de brug en de sprong. Ze leverde heel mooi werk .Alles werd met stijl gebracht . Een klein foutje aan de brug ,waardoor haar startwaarde even daalde omdat ze snel haast ongemerkt een gemakkelijker element bracht leverde haar een iets lagere score op dan verwacht Haar score werd daarom 13.533.

Aan de sprong deed ze  een heel mooie sprong  die beloond werd met een score van 14 punten.

Haar eerste deelname aan de olympische spelen( als jongste gymnast dan nog wel ) was meer dan geslaagd.

Het Belgisch team behaalde uiteindelijk een totaalscore van 167.838 punten

Primeur voor gymnastiekgeschiedenis

Voor het eerst mocht er een Gymgroep A.S.-lid naar de Olympische Spelen. Senna schrijft geschiedenis! Het was alsook de eerste keer dat een volledige ploeg van België mocht deelnemen aan de Olympische Spelen.

Senna presteerde zo goed in de testevents dat ze meteen opgenomen werd in de ploeg  van de 5 gymnasten die de kleuren van België gingen verdedigen in Rio. Een dikke proficiat  voor haar, haar coachen en ouders. Ze had haar  streefdoel gehaald. Op haar 15de jaar geselecteerd worden is bewonderenswaardig. Op 7 augustus komt ze in actie .De ganse Gymgroepgemeenschap volgt met veel bewondering haar prestaties. Zij is het boegbeeld van onze vereniging. Immers tot de aanvang van haar middelbare studies werd zij opgeleid in onze topsportwerking. Zij turnde er dan onder leiding van Liesbeth Meulemans en Roman Tolkatchev. Deze wedstrijd wordt rechtstreeks op TV uitgezonden op zondag 7 augustus vanaf 14.45. In het gemeentehuis in Haacht staat een TV met groot scherm. Alle gymnasten van de Gymgroep A.S. van Gym Haacht en Keerbergen werden uitgenodigd om in groep de prestaties van Senna en Rune van dichtbij mee te maken. Iedereen is welkom.

Senna turnde een schitterende brugoefening op het Test Event in Rio .Zij Was enkel voor dit toestel geselecteerd Zij behaalde een score van 14.333 punten. Wij zijn fier dat ze mede aan de basis ligt van een uniek moment. Het is  voor het eerst in de geschiedenis van de Gymnastiek in België  dat  ze met een ploeg mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. Voor meer details van haar voorbereiding klik op haar naam.

2015

Belgische kampioenschap

Het Belgisch kampioenschap ging dit jaar door in Malmedy. Senna schittert op het Belgisch kampioenschap.  Gelet op haar behaalde punten plaatst ze zich bij de 5 besten van België. Zij zit op koers voor Rio.